Ευτύχης Καραδήμος: Βιολογικά Κηπευτικά από το Ακόντιο Λιβαδειάς
Παραγωγός τρίτης γενιάς ο Ευτύχης, έβαλε στην άκρη το σιτάρι, το καλαμπόκι και το βαμβάκι που καλλιεργούσαν οι πρόγονοί του για να καταπιαστεί με τα κηπευτικά.
Ο βασικός λόγος της στροφής από τη συμβατική στη βιολογική καλλιέργεια ήταν η επιβαρυμένη υγεία συγγενών του γεωργών, αποτέλεσμα της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων. Τα 150 στρέμματα που φροντίζει βρίσκονται στο Ακόντιο Λιβαδειάς.
Πρόκειται για υπαίθριες στην πλειονότητά τους καλλιέργειες, ωστόσο κάποια λαχανικά τα «μεγαλώνει» σε θερμοκήπιο. Μπροστά του έχει μεγάλα λάχανα, σφιχτά αλλά ανάλαφρα, όπως «πρέπει να είναι», λέει. Το μεγαλύτερο μέρος του πάγκου του έχει καταλάβει ένας μεγάλος λόφος από βαθυπράσινο σπανάκι, «φορτωμένο» σταγόνες από το χιονόνερο που έριξε το προηγούμενο βράδυ στη Βοιωτία. Μια πελάτισσα ρωτάει με παράπονο αν έχει μόνο «απ’ το βρεγμένο». Γιατί, όπως υποστηρίζει, αν το πάρεις έτσι, πρέπει να το καθαρίσεις και να το στεγνώσεις αμέσως, για να μην «ανάψει» μέσα στη σακούλα από την υγρασία και χαλάσει.
Ο Ευτύχης της εξηγεί πώς το σπανάκι είναι υδρόφιλο και ακόμη και όταν δείχνει κάπως μαραμένο, μπορεί να ξαναζωντανέψει αν το βρέξουμε με δροσερό νερό. Η κυρία πείθεται και αγοράζει δύο κιλά. Κάπου ανάμεσα στο σπανάκι, τους ζοχούς και άλλα χορταρικά, διακρίνω κι ένα μάτσο με φύλλα αλλιώτικα, λιγνά και μακριά. «Αυτά είναι τα φύλλα της κόκκινης παπαρούνας που βλέπουμε στους κάμπους. Τα μαζεύουμε και τα φέρνουμε από τέλη Οκτωβρίου και σχεδόν μέχρι το Πάσχα, οπότε και σταματάμε να τα κόβουμε γιατί αρχίζουν να ανθίζουν», εξηγεί ο Ευτύχης.
Πηγή: Γαστρονόμος, 01 Απριλίου 2011
No comments.